• 0282 725 44 44
  • E-Katalog
  • İnsan Kaynakları
  • Nöbetçi Eczaneler
  • International Patients

Tüp Mide

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp Mide Nedir?

Tüp Mide Ameliyatı

Bu  ameliyatta  midenin büyük kenarı dikey olarak kesilip çıkartılarak 150-200 ml  arasındaki  hacime sahip bir mide tüpü oluşturulur. Bu uygulamada 2 mekanizma ile kilo kaybı olmaktadır;

1- Kısıtlayıcı Etki: Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybı

2- Endokrin Etki: Çıkartılan mide bölümünden yüksek oranda salgılanan ve açlık hormonu olarak tanımlanan GHRELiN hormon seviyesinde düşme sağlanarak tokluk hissi oluşumu gerçekleşmektedir. Ghrelin midenin fundus denilen üst parçasındaki hücrelerce salgılanan bir peptid proteindir. Beyindeki iştah artırıcı bölgenin kuvvetli bir uyaranıdır. Tüp Mide ameliyatında Ghrelin üretilen midenin fundus bölgesi çıkartıldığından iştah da azalmış olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.Bu uygulama mide hacmini kısıtlayıcı bir işlem olduğu için bağırsaktaki besin emiliminde bir problemle karşılaşılmaz. Ancak bazı vitaminlerin emilimi için mide parietal hücrelerinden salgılanan aside ve intrensek faktöre ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla hastaların ameliyat sonrasında demir ve B12 vitamini takviyesi almaları gerekmektedir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Tüm ameliyatlar için geçerli olan kanama, organ yaralanması, solunum problemleri,  emboli gibi çok düşük oranlarda komplikasyonlar burada da geçerlidir. Tüp mide ameliyatına özel komplikasyon ise midenin kesilip dikilen kısmından (zımba hattı) gerçekleşebilen kaçaklardır ve bazen ikinci bir müdahale gerektirebilir.

Tüp Mide Ameliyatının Kilo Kaybı Sonuçları?

Tüp mide uygulanan hastaların, 1-2 yıllık dönemde fazla kilolarının %55-75’ini kaybetmeleri mümkündür. Üç yılda kaybedilen fazla kiloların Gastrik Bypass ameliyatı sonrasında kaybedilen kilolara yakın olduğu gösteren çalışmalar mevcuttur.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Başarı Garanti midir? Tekrar Kilo Alınır mı?

Tüp Mide ameliyatından sonra mide tüpünün zamanla genişlemesi ve beslenme alışkanlıklarındaki değişim olması halinde yeniden kilo alımı görülebilir. Tüp mide ameliyatının esas etkisi kısıtlayıcı etkidir; yani gıda alımının azaltılması temeldir. Ancak sıvı ve yüksek kalorili gıdalarla beslenme durumunda etkisi azalabilir. Normalde fazla kilonun %55-75’nin ilk 1-2 yılda kaybedilmesi mümkündür. Ancak ikinci yıldan sonra beslenme alışkanlıklarının oturtulamaması durumunda belli oranda (%10-20) tekrar kilo alımı görülebilir.

Tüp Mide Ameliyatı Prosedürü

Ön görüşme sonrası hastaya uygun bir ameliyat tarihi verilir. Tüp Mide Ameliyatı kararı verilmiş tüm hastalarımızda detaylı bir ön inceleme (kan tetkikleri, endoskopi, solonum fonksiyon testi, anestezi vd) sonrasında Dahiliye, Psikolog, Anestezi ve Diyetisyen tarafından görülerek ameliyat öncesi eğitime alınırlar. Ameliyat sonrasında beslenme ve cerrahi takipleri düzenli olarak kendilerine bildirilerek yakın bir izlemde olmaları sağlanır. Ayrıca tüm hastalarımıza psikolojik destek ihtiyaç halinde merkezimizce sağlanır. İlk yıl 1,3,6,9 ve 12. aylarda, ikinci yıl 18 ve 24. aylarda kontrol sağlanırken, üçüncü yıldan sonra yıllık takipler ile tüm hastalarımıza desteğimiz devam etmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Boyunuz:

Kilonuz:

VK İndeksiniz: ?