Tıbbi Teknolojiler
- Bilgisayarlı Görme Alanı
- Bilgisayarlı Tomografi
- Biyokimya Laboratuvarı
- Bronoskopi
- Cilt Alerji Testleri
- Detaylı Ultrason
- Dijital Mamografi
- Dijital Röntgen
- EEG
- Eforlu EKG
- Ekokardiyografi (Eko)
- EMG
- Endoskopi
- Holter EKG
- Hormon Laboratuvarı
- Kemik Yoğunluğu Ölçümü
- Klinik Laboratuvar
- Koroner Anjiyografi
- Kolonoskopi
- Mikrobiyoloji Laboratuvarı
- MR (Manyetik Rezonans Görüntüleme)
- Odyoloji Laboratuvarı
- Sanal Anjiyografi
- PRP Tedavisi
- Solunum Laboratuvarı
- Transtorasik Ekokardiyografi
- Uyku Testi (Polisomnografi)
- Üroflowmetri
- Varis Merkezi
- VEP (Visual Evoked Potentials)
Detaylı Ultrason
İkinci düzey ultrasonografiolarak adlandırılan detaylı ultrasonografi bebeğin organ gelişiminin tamamlandığı, ve ultrason görüntülerinin nispeten daha kolay elde edilebildiği bir dönem olan 18-24. haftalar arasında yapılır. Bu dönemde yapılmasının bir başka nedeni de olası bir anomali saptanması durumunde gebeliğin sonlandırılması açısından çok geç kalınmış olmamasıdır. Eğer rutin incelemelerde kullanılan ultrason cihazının çözünürlüğü ve görüntü kalitesi yeterli ise faklı bir cihaz kullanılması gerekmez. Sadece ultrason incelemesi sırasında tüm organ ve oluşumlar daha dikkatli bir şekilde gözden geçirilir. Detaylı ultrasonografinin bu konuda özel ihtisas yapmış kişiler tarafından yapılması idealdir. Bu sayede bebek ikinci bir göz tarafından tarafsız olarak incelenebilecek ve olası bir anomaliyi gözden kaçırma riski en aza indirilecektir.
Ayrıntılı ultrasonun en sık kullanıldığı haftalar 17 – 18. haftalardır. Ayrıntılı ultrasonografi uygulaması ortalama 20 – 30 dakika sürmektedir. Detaylı ultrason normalde hamilelik döneminde 1 defa yapılır. Ancak herhangi bir şüphe ya da risk görüldüğünde 3 – 4 hafta sonra tekrardan ultrason çekilebilir. Ayrıntılı (detaylı) ultrason sayesinde bebeğin kafa içi, beyni, omurgası, göğüs içi, kalp, karın organları, barsak, mide, böbrekler, kollar, bacaklar, parmaklar, yüz gibi tüm organları detaylı olarak görüntülenerek, incelenebilir. Bu sayede; belde açıklık, el ve ayaklarda içe – dışa dönüklük, parmaklarda eksiklik ya da fazlalık, yarık damak ya da dudak gibi anormallikler önceden tespit edilebilir.
Ayrıntılı ultrason (detaylı – ikinci düzey ultrason) sık olarak 17 – 18, haftalarda çekilse de, bu haftalar bebeğin kalbini incelemek için erken bir zamandır. Yeterli değerlendirme yapılamayacağı için, 21 – 22. haftalarda bebeğin kalbini incelemek için, fetal ekokardiyografi uygulanarak en doğru şekilde gerekli değerlendirme yapılabilir.
Detaylı ultrason ile en fazla %70 oranda anomali tespit edilebilir. Bunun nedeni birtakım anomaliler ultrasonografide tespit edilecek semptomlar vermemektedir. Birtakım anomaliler, ultrason çekildikten sonraki aylarda gelişmektedir. Genel olarak hamileliklerin ortalama %2-3’ünde doğumsal kusur (anomali) bulunmaktadır. Bu oran akraba evliliklerinde ve tek yumurta ikizlerinde yaklaşık %4-5 olarak görülmektedir.
Detaylı ultrasonografi normal gebelik ultrasonografisinden (obstetrik ultrasonografi) farklı değildir. Aynı cihazlar ve sırtüstü yatar pozisyonda karından bakılarak yapılır. İşlem yaklaşık 15-20 dakika kadar sürer. Bebeğin genel değerlendirilmesi ve rutin ölçümlerin ardından sırasıyla kafa, boyun, göğüs kafesi, kalp, karın, genital bölge ve kol ve bacaklar ve omurga detaylı olarak incelenir.