2017-2021 yılları arasında Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi’nde yaklaşık 1000 başarılı açık kalp ameliyatı gerçekleştiren ve 2019 yılında düzenlenen törende yılın hekimi seçilen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Devrim EROĞLU hastanemizde İrmet Hospital da hasta kabulüne başladı.
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Devrim EROĞLU “Kalp Kası İltihabı” hakkında bilgilendirmede bulundu. Kalbin büyük bir kısmını oluşturan kalp kasında çeşitli nedenlerden dolayı iltihap oluşabilmektedir. Bu durum kalpte veya vücudun tamamında bazı olumsuz durumlara neden olabilir. Kalp kası iltihabında, her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin önemi büyüktür. Kalp kası hastalıklarının yaklaşık olarak yüzde 25’ini oluşturan kalp kası iltihabında kalp kası hücreleri bozulmaktadır.
Kalp Kası İlti̇habı Beli̇rti̇leri̇ Nelerdi̇r?
Kalp kası iltihabı belirtileri genellikle hemen görülmez ve hastalık yavaşça gelişir. Belirtileri ilk etapta pek çok hastalıkla benzerlik gösterebilir. Kalp kası iltihabının belirtileri genellik grip ve zatürre gibi hastalıklara benzemektedir. Bazı kişilerde ise belirtileri aniden ortaya çıkar. Başlıca belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Soluk ten
- Ateş ve ateşe bağlı titreme
- Kas ve eklem ağrıları
- İştah azalması
- Mide bulantısı
- Sebepsiz kilo kaybı
- Ödemli bacak ve ayaklar
- Karında şişlik
- Öksürük
- Nefes darlığı
- Ritim problemleri
Belirtileri iltihabın şiddeti ve süresine göre hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Yukarıda ki belirtilere ek olarak düşmeyen ateş ve aşırı yorgunluk, nefes darlığı durumu görülmesi halinde beklenmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Kalp Kası İlti̇habı Nedenleri̇ Oluşur?
Vücudun farklı bölgelerinde virüs, bakteri, parazit veya mantarların neden olduğu enfeksiyonlar kalp kası iltihabına neden olabilir. Kalp kası iltihabının oluşumunda etken, viral enfeksiyonlardır. Bunlara ek olarak toksik reaksiyona yol açan bazı ilaçlar ve antibiyotikler kalp kasının iltihaplanmasına yol açabilir.
Kalp Kası İlti̇habı Tedavi̇si̇ Nasıl Yapılır?
Kalp kası iltihabında ritim sorunları ve kalp yetmezliği görülebileceği için hastalara bazı ilaçlar verilir. Bu ilaçlar kalp kasının fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olur ve ritim bozukluğu gelişmesini engeller.
Ancak bazı hastalarda durum ağır seyredebilir. Bu hastalar da hastanede yatırılmaktadır. Hastanede damar yolundan verilen ilaçlar daha hızlı kalbe ulaşır ve kalbin yükünün azalmasına yardım eder. Kalp kası iltihabında tedavi hastaların klinik durumuna, kalp fonksiyonlarının durumuna göre belirlenir. Genelde hafif kalp kası iltihabı durumlarında dinlenme ve ilaç tedavisi verilir. Ancak kalp atışları düzensiz olan, kalp fonksiyonları bozulmuş olan hastalar hastaneye yatırılır. Çok ciddi durumlarda, aort pompası gibi vb. tedavi yöntemleri uygulanır.
Covid 19, Kalp Kası İltihabına Neden Olur Mu?
Covid-19 pandemisi, ilk çıktığı dönemde temelde bir akciğer hastalığı olarak tanımlanmış olsa da, hastalığın zaman içinde tanınmasıyla birlikte başta damar tutulumu olmak üzere vücutta hemen tüm organ sistemlerini etkilemektedir. Covid-19’un ilk olarak akciğerlerde yoğun bulunan ACE2 reseptörleri ile vücuda giriş yaptığı biliniyordu. Bu nedenle ilk odak noktamız akciğerler oldu. Ancak ACE2 reseptörlerinin yoğun bulunduğu diğer bir bölge de tüm kan damarlarının iç yüzeyini adeta teflon bir kaplama gibi saran endotel hücreleridir. Bu hücrelerin de virüs tarafından tutulumu sonucunda yaygın damar hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Covid-19 virüsünün kalp kası ve etrafındaki hücreleri (Perisitler) tuttuğu bilinmektedir. Korona geçiren hastalarda ciddi kalp kası hasarı ve damarlarda bozulmalar görülebilmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda; hastanın kalbinde herhangi bir klinik problem olmasa bile yüzde 75 civarında kalp kasının tutulduğu görülmektedir. Özellikle belli riskleri de olan; koroner arter hastalığı olan kişilerde, artmış damar hasarından dolayı çok kritik olmayan darlıklarda dahi darlığı yaratan plağın aniden patlayabildiği ve kalp damarını tıkayarak krize sebep olabileceği gösterilmiştir.