• 0282 725 44 44
  • E-Katalog
  • İnsan Kaynakları
  • Nöbetçi Eczaneler
  • International Patients

Gastrik Bypass

Bu ameliyatta ilk olarak mide hacmi küçültülmekte ve böylece hastanın alabileceği yiyecek miktarı azalmaktadır. İkinci olarak, ince bağırsakta katedilen yol kısaldığı için besinlerin emilimi azalmaktadır. Gastrik bypass ameliyatı mide hacminin küçültülmesinin yanı sıra gıdaların emilimini de etkileyerek, vücuda faydalı olmadan atılmasını sağlamaktadır.

Gastrik Bypass Ameliyatı Tipleri Nelerdir?

Dünyada sıklıkla 2 tip Gastrik Bypass ameliyatı teknik olarak uygulanmaktadır.

Roux en Y Gastrik Bypass 

  1. Mini Gastrik Bypass (MGB)

Gastrik Bypass sonrası ortalama 18-24 ay içinde hastalar fazla kilolarının %65-80’nini kaybetmektedir. Diğer taraftan ameliyat sonrası yeni beslenme alışkanlığına daha kolay uyum dönemi geçirilmektedir.

Roux en Y Gastrik Bypass  Ameliyatı Nedir?

RYGB ameliyatı 2 şekilde etki göstermektedir:

Mide hacmi küçültülerek gıda alımı azaltılmaktadır (mide hacmi yaklaşık 25-30 ml büyüklüğündedir).

  1. Midenin büyük bölümü, 12 parmak bağırsağı ve ince bağırsağın bağlangıç kısmı devre dışı (bypass) bırakıldığından, yenilen gıdaların emilimi engellenmektedir.

Normalde, besinler yemek boru-sundan doğrudan mideye gelir ve oradan ilerleyerek 12 parmak bağırsağına geçer. Daha sonra ince bağırsakta ilerleyerek kalın bağırsağa geçer ve oradan da dışarı atılım gerçekleşir. RYGB uygulamasında mide, işaretli yerden stapler denilen özel aletlerle kesilip dikilerek yaklaşık 25-30 ml hacimli yeni mide poşu oluşturulur.

Mini Gastrik Bypass (MGB) Ameliyatı Nedir?

Mini Gastrik Bypass ile kilo verme mekanizması tıpkı RYGB’deki gibidir. Ancak burada ameliyatın yapılışı açısından bazı teknik farklılıklar bulunmaktadır. MGB’nin en önemli avantajı, teknik olarak daha kolay uygulanabilir ve ameliyat süresinin daha kısa olması şeklinde yorumlanmaktadır.

Gastrik Bypass Ameliyatı Prosedürü

Gastrik Bypass ameliyatı kararı verilmiş tüm hastalarımızda detaylı bir ön inceleme; solunum fonksiyon testi, ekg, ultrason ve tomografi gibi tetkiklerinden sonra dahiliye, psikiyatri, diyetisyen ve anestezi hekimlerimizin muayenesinden geçerek süreç tamamlanır.

Sonuçların ardından hasta ameliyata uygun ise ameliyata alınır.
Ameliyat sonrasında beslenme ve cerrahi takipleri düzenli olarak kendilerine bildirilerek yakın bir izlemde olmaları sağlanır. Ayrıca tüm hastalarımıza psikolojik destek ihtiyaç halinde merkezimizce sağlanır. İlk yıl 1, 3, 6, 9 ve 12. aylarda, ikinci yıl 18 ve 24. aylarda kontrol sağlanırken, üçüncü yıldan sonra yıllık takipler ile tüm hastalarımıza desteğimiz devam etmektedir.